Noc divadiel otvorí brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl na Slovensku deviaty raz. Ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými hercami a herečkami či iné netradičné zážitky. Tohtoročná Noc divadiel sa nesie v znamení česko-slovenskej spolupráce – na Slovensku Noc divadiel koordinuje Divadelný ústav v Bratislave a v Česku Institut umění – Divadelní ústav v Prahe.

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá, umelecké školy a ďalšie kultúrne priestory otvoria 17. novembra dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám. Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe.

Tento ročník Noci divadiel bude špecifický. Okrem dátumu, ktorý tohto roku pripadol na deň, keď si pripomíname udalosti Nežnej revolúcie, sa bude Noc divadiel niesť v česko-slovenskom duchu. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky bude témou Noci divadiel spolupráca českých a slovenských divadiel. Vzniká tak priestor napríklad na vzájomné hosťovanie súborov alebo iné aktivity spojené s výročím vzniku spoločného štátu. „V roku 2018, keď zaznamenávame dejinné udalosti viažuce sa k československým stykom, aj Noc divadiel sa bude prirodzene niesť v duchu tejto výnimočnej kultúrnej spolupráce. Vzťahy medzi slovenskými a českými divadelníkmi sú odjakživa dynamické, verím, že Noc divadiel iba potvrdí túto skutočnosť a budeme mať možnosť prijať českých divadelníkov v našich divadlách a navštíviť podujatia v Českej republike. Aj toto je čaro Noci divadiel,“ predstavuje tohtoročnú tému podujatia riaditeľka Divadelného ústavu  Vladislava Fekete.

Program Noci divadiel 2018 sa bude odohrávať v 28 slovenských mestách a vo viac ako 50 divadlách, kultúrnych centrách, umeleckých školách a kultúrnych priestoroch po celom Slovensku. Noc divadiel je výnimočné podujatie, ktoré vytvára veľkú divadelnú rodinu a okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory. Popri dobrom divadle je pripravený aj rozmanitý sprievodný program – výstavy, videoprojekcie, rozhovory s divadelnými osobnosťami, divadelné kvízy, workshopy, koncerty.

Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať a zapájať sa do diania, či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať divadlom počas celej noci.


Viac informácií a podrobný program nájdete na www.nocdivadiel.sk.

FB: www.facebook.com/Noc.divadiel