Slovak Food Festival 2018 bojuje proti plytvaniu jedlom

Slovak Food Festival, najväčší piknik v meste, ktorý so sebou prináša pohodu, oddych a skvelé jedlo, je tu aj v roku 2018! Tento rok bude festival opäť na Bratislavskom hrade v dátumoch 24.-27.5.2018 a jeho nosnou témou bude plytvanie potravinami - food waste. Tento ročník festivalu tak nebude len o zábave a skvelom jedle, ale aj edukácii. Popri prednáškach a cooking shows podnietia vaše zmysly vône šíriace sa zo stánkov s jedlom, ktoré aj tento rok prinesú výber z toho najlepšieho v slovenskej gastronómii.

Téma plytvania potravinami bude rezonovať v edukatívnej zóne hlavného partnera podujatia, spoločnosti Tesco, ktorý ako jediný maloobchodný reťazec aktívne bojuje proti plytvaniu potravinami v celosvetovom ilokálnom meradle.
„Naša spoločnosť sa zaviazala eliminovať plytvanie potravinami v celom procese od výroby až po spotrebu. Ako jeden z najväčších reťazcov s potravinami na Slovensku zohrávame dôležitú úlohu v boji proti plytvaniu potravinami prostredníctvom mnohých projektov, akými sú každodenné darcovstvo potravín z našich 113 obchodov, ponukou čerstvých produktov rady Perfectly Imperfect či aktuálne pilotným projektov elektronického kompostovania,” povedala Veronika Bush, riaditeľka komunikácie Tesca na Slovensku.

Tvárou tejto témy je šéfkuchár Jaroslav Ertl, známy porotca zo súťaže Masterchef. Pod jeho odbornou taktovkou sa dozviete užitočné tipy, ako spracovávať zvyšky potravín z chladničky, špajze či záhrady. Taktiež budete mať možnosť ochutnať zeleninu a ovocie z Tesco sortimentu Perfectly Imperfect, ktoré sú síce na pohľad nedokonalé, no kvalitné a chutné a vďaka tejto iniciatíve neskončia v koši, ale na tanieri. Počas celého festivalu budú v zóne prebiehať otvorené diskusie s ekoblogermi, propagátormi zero waste životného štýlu, či zástupcami Potravinovej banky.

Na hlavnom pódiu vás bude počas celého víkendu zabávať Vojto Artz so svojimi hosťami. Ani tu však nezabudnú na tému food wastu a aj vďaka kvalitným kuchynským výrobkom Delimano určite nepokazia žiadne pripravované jedlo.

Okrem toho budete môcť spoznať aplikáciu Hungry Slovak, ktorá inovatívnym spôsobom bojuje proti plytvaniu jedlom v slovenských reštauráciách a šetrí tak nielen planétu, ale aj naše peňaženky. Prevádzky cez aplikáciu ponúkajú nepredané jedlá a potraviny za maximálne 50% z predajnej ceny, teda aj menej ako za polovicu. Zákazník si po jedlo môže prísť s vlastnými dózami a tak podporiť myšlienku bezodpadového hospodárenia.

O téme odpadu v potravinárstve ale aj o odpade globálne, šetrení energií a zdrojov pitnej vody, je dôležité rozprávať už dnes, aby sme mohli aj my prispieť k lepšiemu zajtrajšku. Zámerom deviateho ročníka je priniesť precíznym výberom kvalitných reštaurácii a producentov z oblasti gastronómie do hradných záhrad to najlepšie, čo slovenský trh ponúka a zabezpečiť pre návštevníkov príjemnú atmosféru na strávenie predvíkendových a víkendových májových dní. Veríme, že spoločne na Slovak Food Festivale 2018 dokážeme, že byť zodpovední voči planéte môžeme aj so skvelým jedlom na tanieri.

Viac informácií o festivale nájdete na www.slovakfoodfestival.sk.

24 - 27. máj 2018 na Bratislavskom hrade