Fotografia je zachytenie okamihu, ktorý sa mihne a je pravdivý.
 
Výstava amatérskej fotografickej tvorby  AMFO zavíta do Nitry. Svoju autorskú tvorbu predstaví  162 autorov z celého Slovenska. Pripravený je víkend seminárov o fotografii,  workshopy, fotografovanie v Nitre, sprievodné fotografické výstavy a diskusie. Slávnostné vyhodnotenie súťaže bude 9. novembra o 17. 00 v Synagóge v Nitre.  

AMFO  je celoštátna postupová súťaž, ktorej vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum Bratislava. V tomto roku sa koná 46. ročník. Zapojiť sa do nej môžu amatérski fotografi zo Slovenska, ktorí súťažia v troch vekových kategóriách deti, mládež a dospelí. Hodnotení sú v čiernobielej a vo farebnej fotografii. Osobitnú kategóriu tvorí multimediálna prezentácia fotografií. Tento rok postúpilo do celoštátneho kola 369 autorov s viac ako sedemsto dielami, z ôsmich krajov Slovenska.
V odbornej porote sa stretli vynikajúci fotografi, lektori a pedagógovia. Predsedníčkou poroty bola Mgr. art Petra Cepková, ArtD., členmi  Mgr. Rudolf Lendel, Mgr. Jozef Peniak, PhD., doc. Mgr. Art. Jozef Sedlák a Mgr. art. Michal Svítok. Petra Cepková, predsedníčka poroty, konštatovala, že 46. ročník celoštátnej postupovej súťaže a výstavy amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 priniesol kombináciu rôznorodých a veľmi kvalitne prevedených fotografických prác. "Udelili sme  spolu 59 ocenení, z toho 27 cien (1. , 2. a 3. miesta) a 32 čestných uznaní. Bolo veľmi ťažké rozhodovať sa medzi predkladanými kreatívnymi prácami, a preto sme 2. a 3 miesta udelili viacerým autorom. Ukazuje sa, že semiotické narábanie s vizuálnymi prvkami vo fotografiách vystavených autorov je čoraz naliehavejšie, umožňuje im totiž interpretovať svet okolo nás, naše  prežívanie a hlavne naše pocity." Jozef Peniak doplnil,  že ho zaujala vysoká umelecká úroveň súťaže, zastúpenie kreatívnej, výtvarnej inscenovanej fotografie, ako aj konceptuálnej fotografie, či fotografických sérií na ktorých bolo badať zámer autora. Vývoj a smerovanie experimentu vo viacerých žánroch  média fotografie ako aj dynamický nástup čiernobielej fotografie kladne hodnotil Jozef Sedlák a dodal: "Ustupuje náhodný a intuitívny prístup k fotografovaniu reality, naopak zvyšuje sa erudovanosť a uvažovanie nad koncepčnejším prístupom zaoberať sa aktuálnymi témami."
 
Výsledky v jednotlivých kategóriách sú už známe a ocenení autori si prevezmú diplomy  a vecné ceny 9. novembra 2018, o 17. 00 na slávnostnom vyhodnotení v Synagóge v Nitre.

Sprievodné  podujatia
DanielaGundová, riaditeľka Krajského osvetového  strediska v Nitre, za  hlavného organizátora podujatia, prezradila:  "Okrem celoštátnej výstavy AMFO sme  pripravili  pre účastníkov bohatý sprievodný program: fotografické workshopy s Petrou Cepkovou,  s Jozefom Sedlákom, Jozefom Peniakom, Portfolio Reviews Rudolfom Lendelom, fotografovanie a prehliadku Nitrianskeho hradu, besedu o fotke a  sprievodné  výstavy. Výstavu z 38. ročníka Národnej súťaže Českej republiky si môžu návštevníci pozrieť v KOS v Nitre, kde zároveň na nich čakajú aj autorské prezentácie fotografií Okamihy života, v Galérii po schodoch. V OC Centro Nitra bude výstava pod názvom 10.rokov FoTOP k  výročiu založenia Fotoklubu z Topoľčianok a  výstavu Intímne priestory  od autorov Andrei Koncovej a Jiřího Strachotu  uvidíte v Trafačke v Nitre.   

Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Podujatie podporil Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Národné osvetové centrum Bratislava a ďalší partneri.

Na vernisáži vystúpia žiaci Súkromnej ZUŠ Tralaškola. Výstava potrvá do 25. novembra 2018.

Viac info na  http://www.kosnr.sk/amfo-2018-sk/

Kontakt: Zdenka Smrečková, 0911 540 018, zdenka.smreckova@kosnr.sk