Volám sa Mia.


Ešte pred pár rokmi bolo kysnuté cesto mojim úhlavným nepriateľom. Ale... jedného dňa sa čosi vo mne zlomilo. Bolo to v čase, keď som začala premýšľať nad tým, čím budem kŕmiť svoje dieťa. Nakoľko pečivo bolo v našej rodine súčasťou jedálnička, a to, ktoré sa dá bežne zakúpiť v potravinách je skôr mixom kadejakých podivných zmesí (ktoré niekedy ani neviem identifikovať), rozhodla som sa, že je čas skúsiť upiecť pečivo doma. Zo surovín, ktoré poznám. A tak som sa dostala prvýkrát k pojmu kváskovanie.


Zohnala som si svoj prvý kvások, ktorý u mňa prežil asi týždeň. Tak som to skúsila 2x a tentokrát som už bola natoľko odhodlaná, že o kvások som nie len dokázala postarať, ale začala som z neho aj pravidelne piecť chlebíky. Ako samouk to bolo metódou pokus-omyl a nechcem sa ani priznať, koľko kg múky padlo za obeť, no stálo to za to. Dnes nepečiem len pre rodinu, ale svoje chlebíky a pečivo aj ponúkam v radoch známych, ktorí si už bez neho život nedokážu predstaviť. Mám za sebou zopár kurzov, v ktorých som sa pokúšala zasvätiť mamičky do kváskovania a myslím, že aj v celku úspešne, nakoľko väčšina z nich sa tomu aj dlhodobo venuje.


Kváskovanie je pre mňa vášeň a láska v jednom. Keď sa domovom šíri lahodná vôňa čerstvo upečeného pečiva, keď pri záreze do mäkučkého chleba na ňom chrumká kôrka, keď vidím ako si ľudia, ktorí ho jedia užívajú jeho chuť a v neposlednom rade, keď viem, že je to pre ich zdravie prospešné, iba ma to znova a znova ubezpečuje v tom, že lepšie som sa rozhodnúť nemohla 😊

A čo vás čaká na kurze pod mojim vedením?


- naučíme sa základy kváskovania, vysvetlíme si pojmy s ktorými sa budete stretávať ak sa rozhodnete kváskovať

- vyrobíme si spoločne cesto na chlebík, ktorý si doma upečiete

- súčasťou kurzu je pre každého účastníka materiál v tlačenej forme a kvások

- bude aj ochutnávka chlebíka

- a samozrejme, budem nepretržite odpoveď na vaše zvedavé otázky, aby ste si odniesli čo najviac vedomostí a zbavili sa akýchkoľvek obáv z kváskovania.


Na kurz si prineste nádobu na miesenie cesta - väčšiu misku s vyšším okrajom.

Súčasťou kurzu je ochutnávka už napečeného chleba s farmárskym masielkom, domácim džemíkom, či bravčovou masťou. Každá/ý podľa chuti.


Domov si odnesiete svoj chlebík, ktorý si doma upečiete.

Dostanete aj kvások na ďalšie pečenie.

Jedna z účastníčok od nás dostane: PREKVAPENIE. Vylosujeme na kurze.


Miesto konania: Baštová 9, Košice

Počet účastníkov: minimálne 5 maximálne 10 osôb.

CENA: 25 EUR/osoba/kurz


Prihlasovanie mailom na info@oztvorivadielna.sk.

Termín prihlásenia do: 19.8.2020 aby lektorka stihla pripraviť kvások pre každého.

FACEBOOK EVENT ]]>