Výstava fotografií ,,DANA KYNDROVÁ: 1989 SAMETOVÁ REVOLUCE KONEC TOTALITNÍHO REŽIMU V ČESKOSLOVENSKU“

Termín konania: od 6. novembra do 31. novembra 2019
Vernisáž: 5. novembra 2019 o 16.30 hod.
Miesto konania: Slovenské technické múzeum, Hlavná 88, Košice

Výstava ,,1989 SAMETOVÁ REVOLUCE, KONEC TOTALITNÍHO REŽIMU V ČESKOSLOVENSKU“ prezentuje ikonické fotografie 15 popredných českých fotografov: Radek Bajgar, Radovan Boček, Karel Cudlín, Přemysl Hnevkovský, Lubomír Kotek, Jaroslav Kučera, Michal Krumphanzl (CTK), Dana Kyndrová, Petr Matička (CTK), Roman Sejkot , Jan Šibík, Jan Šilpoch, Pavel Štecha, Jiří Všetečka a Miroslav Zajíc, ktorí zachytili prelomové okamihy československých novodobých dejín, keď po 40 rokoch skončila komunistická diktatúra: demonštrácia proti totalitnému režimu v roku 1988, Palachov týždeň v januári 1989 a 17. november 1989. Fotografie zachytávajú emotívnu atmosféru a nadšenie, ktoré naplnilo ponovembrové Československo.

,,Mnohé z týchto vynikajúcich fotografií sa časom stali legendárnymi a vďaka ich dokumentárnej i výtvarnej hodnote doslova vracajú naspäť do atmosféry, ktorá vtedy zavládla v celej spoločnosti. Súčasťou výstavy je súbor fotografií z odchodu sovietskych vojsk z územia Československa v rokoch 1990–1991, ktoré zamatovú revolúciu zavŕšil,“ dodáva kurátorka výstavy Dana Kyndrová.

DANA KYNDROVÁ (1955)
Dokumentárna fotografka, ktorá vyštudovala francúzštinu a ruštinu na Univerzite Karlovej v Prahe (1979). Desať rokov pôsobila na katedre jazykov strojnej fakulty CVUT a po novembri 1989 na katedre jazykov Akadémie múzických umení. Od roku 1992 je profesionálnou fotografkou. Žije v Prahe. Fotografovať začala v osemnástich rokoch a venovala sa čiernobielej fotografii. Usporiadala mnoho výstav doma i v zahraničí a vydala osem autorských publikácií: ,,Nepolepšitelná víra v lepší budoucnost“ (1998), ,,Per musicam aequo“ (1998), ,,Žena mezi vdechnutím a vydechnutím“ (2002), ,,Odchod sovetských vojsk z Ceskoslovenska“ (2003), ,,Podkarpatská Rus“ (2007), ,,Algerie-Togo“ (2009), spoločne so svojou matkou Libušou, ,,Rituály normalizace/ Ceskoslovensko 70. – 80. let“ (2011) a ,,Rusové… jejich ikony a touhy“ (2015). Získala množstvo ocenení v prestížnych fotografických súťažiach ako napr. Czech Press Photo či Fujifilm Euro Press Photo Awards. Okrem svojej vlastnej fotografickej tvorby sa v posledných rokoch začala venovať i organizačnej a kurátorskej činnosti v oblasti fotografie, za ktorú jej ,,Asociace českých profesionálních fotografu“ udelila titul „Osobnost české fotografie 2008“.


Organizátor: Český spolok na Slovensku, Český spolok v Košiciach, České centrum v Bratislava a STM Košice

www.stm-ke.sk│FB: Slovenské technické múzeum