Nech žije Frankofónia na Slovensku!
 
Mesiac Frankofónie na Slovensku sa vracia v marci 2020 už po šiestykrát so špeciálnym pestrým programom, ktorý je venovaný 50. výročiu vzniku Medzinárodnej organizácie Frankofónie(Organisation internationale de la Francophonie). Toto národné podujatie spája všetkých priateľov a milovníkov francúzskeho jazyka a frankofónnych kultúr po celom Slovensku: od Bratislavy, cez Nitru, Žilinu, Banskú Bystricu, Zvolen, až po Košice a Prešov. Podujatia Mesiaca Frankofónie sú určené milovníkom filmu, hudby, umeleckých výstav, ako aj literatúry, divadla, či diskusných prednášok.
 
 
Rok 2020 patrí komiksu
 
Rok 2020 je rokom komiksua pri tej príležitosti Mesiac Frankofónie v Bratislave odštartuje krásnou komiksovou výstavou o slávnom belgickom karikaturistovi Peyovia jeho malých modrých tvoroch: Šmolkoch. Francúzsky hovoriaci profesori a prednášajúci budú diskutovať o literatúre, či aktuálnych politických otázkach. Sociálne témy priblížia filmové premietania počas týždňa francúzskeho filmu Crème de la Crème, či filmových klubov. Hudobné podujatia taktiež obohatia kultúrny program: semifinále súťaže Spievam po francúzsky, ktoré je už neodmysliteľnou súčasťou Mesiaca Frankofónie; animované vystúpenie francúzskeho hudobného tria Voyage de Rézé(Rézého cesta); koncerty vážnej hudby na počesť veľkých francúzskych skladateľov a nakoniec divadelná klavírna show Pêcheurs de rêves(Lovci snov) v deň Medzinárodného dňa Frankofónie, 20. marca.
 
Kompletný program Mesiaca Frankofónie bude k dispozícii na webovej stránke a sociálnych sieťach Francúzskeho inštitútu na Slovensku, ako i na Facebooku Mesiaca Frankofónie. Veľká časť podujatí Mesiaca Frankofónie je zdarma a pre všetkých, malých i veľkých. 

Mesiac Frankofónie na Slovensku organizuje Francúzsky inštitút na Slovensku a jeho partneri: veľvyslanectvá členských a pozorovateľských krajín Medzinárodnej organizácie Frankofónie, organizácie, združenia a slovenské inštitúcie ako Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostíSlovenskej republiky, slovenské školy a univerzity, Francúzska škola v Bratislave  a Francúzske Aliancie v Banskej Bystrici a Košiciach.


PROGRAM





FACEBOOK EVENT