Pozývame vás na 13. ročník podujatia spojený so 7. ročníkom súťaže v krájaní cibule.

Podujatie sa uskutočnia pri Rotunde a Zvonici.

Obec vznikla asi v 13. storočí ako poddanská obec na banskobystrickom mestskom teritóriu s názvom Kunzelfalva. Prvá písomná zmienka je z novembra roku 1435, v súvislosti so sporom zemanov “Sásovských” a “Kynceľovských”, ktorý riešil kráľ Žigmund.

Každoročne sa od roku 2006 v tejto obci neďaleko Banskej Bystrice koná Fizolňový deň. Je to súťaž vo varení fazule Fizolňový deň (miestnym názvoslovým fazuľa = fizolne) a pribudla k tom aj Súťaž v krájaní cibule. Súťaži sa o PUTOVNÝ POHÁR STAROSTKY OBCE.

Vo fizolňovici sa vyvarí mäso surové i údené, klobásky, rebierka atď. Mäso sa po uvarení vyberie a sólo konzumuje. Fizolňovica je potom perfektný vývar plný dobrôt v ktorom pláva “fizolňa” a zemiačiky. Lahôdka. Fizolňa = Fazuľa, je dôležitým zdrojom bielkovín, provitamínu A, obsahuje značné množstvo draslíka (1260 mg) a iné minerály. Látka glykokinín pomáha znižovať obsah cukru krvi, preto je vhodná na liečebnú diétu aj bežnú konzumáciu pre diabetikov. Pomáha aj pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

Miesto konania: Kynceľová  - pri Rotunde – zvonici v Kynceľovej

Web: http://www.kyncelova.sk/